Transfer Fiyatlandırması Hizmetleri

(Mükellefleri Bekleyen Gizli Risk)

Türkiye'de OECD  standartları baz alınarak, Türk Vergi Kanunlarına paralel olarak Transfer Fiyatlandırması Yolu ile Örtülü Kazanç Dağıtımı konusun da düzenlemelere yer verilmiştir.

Bahsi geçen düzenlemeler ile 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Transfer Fiyatlandırması uygulaması çerçevesinde; kurumlar, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılacaktır.

Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılan kazançların brüt tutarı üzerinden cezalı Kurumlar Vergisi/ Gelir Vergisi (duruma göre Katma Değer Vergisi, Gümrük Vergisi) tarhiyatı, kar dağıtımına bağlı olarak cezalı Gelir Vergisi Stopajı tarhiyatı ve son alarak kar payı elde etmiş sayılan ortak açısından da durumuna göre cezalı Gelir Vergisi tarhiyatı söz konusu olabilecektir.

Yukarda ayrıntılı olarak bahsedilenler şu anlama gelmektedir. Firmaların ortakları veya ortaklık ilişkisi içinde olduğu diğer firmalar ile yaptıkları ticarette kullandıkları fiyat,  piyasada ilişkisi bulunmayan firmalar arasında kullanılan fiyat ile paralel olmak zorundadır. Paralel olmayan her bir işlemde maliye, hazine kaybının söz konusu olması halinde firmaları cezalı tarhiyata uğratacaktır.

Bu kapsam da mükelleflerin ilişkili olduğu firma ve şahıslar arasında yapılan işlemlerin, Transfer Fiyatlandırması kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin analizlerin yapılması ve Vergi Kanunlarında istenilen doğrultuda ilgili tabloların ve raporların hazırlanması gerekmektedir.

Transfer Fiyatlandırması uygulaması nedeniyle müşterilerinin karşılaşabilecekleri mali risklerin tanımlanmasına, tanımlanan risklerin minimum düzeye indirilmesine yönelik olarak aşağıdaki hizmetleri sunmaktadır.

  • Firmaların ürettikleri mallar ve hizmetler için belirledikleri fiyatlar varsa şirket içindeki emsal fiyatlar ile yok ise piyasadaki fiyatlar ile analiz edilmesi ve transfer fiyatlandırması stratejisinin oluşturulması.
  • Pazardaki yapısal ticari değişikliklerin ve firmanın fonksiyon ya da organizasyon yapısındaki değişikliklerin dikkate alınması suretiyle transfer fiyatlandırması stratejisinin revize edilmesi.
  • Ekonomik Durum, Pazarın Yapısı, Nakliye Olanakları, Marka Değeri, Üretim Şartları dikkate alınarak yapılacak analiz ile emsal fiyatın belirlenmesi
  • Emsal Fiyatın belirlenmesinde mükellef için en uygun yöntemin belirlenmesinde destek olunması.
  • Yurt dışında ana merkez tarafından oluşturulmuş bir transfer fiyatlaması politikası mevcutsa, bu politikaların ve tanımlanmış yöntemlerin Türkiye'ye adaptasyonu.
  • Şirketlerin mevcut transfer fiyatlaması uygulamalarının analizi, grup transfer fiyatlaması uygulamalarının belgelendirilme sürecinin gözden geçirilmesi, analizi ve risklerin saptanması.
  • Uygulayacağı yöntem konusunda tereddütü bulunan mükelleflerin, gerekli bilgi ve belgelerle birlikte İdare'ye başvurarak belli bir dönem için yöntem tespiti talebinin hazırlanması ve ön anlaşma sürecinin yönetilmesi.
  • Her türlü transfer fiyatlandırılması uyuşmazlıkları ile ilgili olarak Gelir İdaresi nezdinde ve yargı aşamasında destek hizmetleri.
    İstenmesi durumunda İdare'ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz edilmek üzere "Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu" hazırlanması.
  • Grup şirketlerinin transfer fiyatlandırması uygulamaları ve dökümanlarının analiz edilmesi,
  • Risk ve fırsat analizleri yaparak gruplara transfer fiyatlandırması politikaları ve dökümantasyon sistemlerinde doğrudan fayda sağlanması,
  • Transfer fiyatlandırması konusunda yapılacak vergi incelemeri esnasında danışmanlık verilmesi,
  • Mali idare’ye yapılacak olan özelge ve Peşin Fiyat Anlaşması başvurularında danışmanlık verilmesi,
  • Özel amaçlı denetimlerde ve yapısal değişikliklerde transfer fiyatlandırması ile ilgili konularda danışmanlık yapılması